UITGELICHT
ABP 'ABP wil haar deelnemers een goed pensioen bieden in een leefbare wereld. Daarom willen we ook graag op een positieve en meetbare manier bijdragen aan de klimaattransitie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Ook willen we bijdragen aan behoud van natuur en biodiversiteit. Dit zijn de 2 belangrijkste onderwerpen waar we ons de komende jaren op gaan richten. Met het oog op diverse klimaatonderzoeksrapporten en -afspraken én de wensen van onze deelnemers en andere stakeholders scherpen we ons duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid verder aan. Met meer focus en ambitieuzer doelstellingen. Hoewel we als een van de grootste pensioenfondsen ter wereld een relatief grote invloed hebben, kunnen we niet alle uitdagingen in de wereld via beleggingen en engagement aanpakken. We moeten keuzes maken. Wij hebben onderzocht welke transities van doorslaggevende invloed zijn op het vermogen van bedrijven om lange termijn waarde te creëren. Dit heeft geleid tot een keuze van de volgende 2 transities waarop wij met ons beleggingsbeleid willen inspelen:
1. Klimaatverandering en de noodzaak van de transitie naar nieuwe energieopwekking en duurzame energiebronnen 2. Behoud van natuur en biodiversiteit, in het licht van toenemende schaarste van grondstoffen en voedsel, en de noodzaak om anders om te gaan met natuurlijke hulpbronnen In december hebben we ons klimaatbeleid gepresenteerd. Bij het thema behoud natuur en biodiversiteit gaat het bijvoorbeeld om het leven in het water en op het land. Daar valt dierenwelzijn ook onder. Zodra mogelijk presenteren we ons aangescherpte beleid op het terrein van natuur en biodiversiteit. ABP heeft ook aangekondigd windmolenparken te willen bouwen op de Noordzee waarbij het rekening wil houden met flora en fauna en ernaar gaat streven om de biodiversiteit te versterken.'
BELEID OP BIODIVERSITEIT IN DE PRAKTIJK Eind 2022 vond de 15e biodiversiteits-top van de Verenigde Naties plaats. Op deze top bespraken de VN-lidstaten de wereldwijde aanpak van biodiversiteitsverlies, natuurbescherming en toegang tot natuurlijke hulpbronnen. Wereldwijd zijn er 150 financiële instellingen die het COP15 Statement ondertekenden. Daarin zegden ze toe bij te dragen aan de uitwerking van het akkoord dat is gesloten op de biodiversiteitstop. Onderdeel van dat akkoord is de afspraak dat in 2030 bijna een derde van het land en water op deze aarde beschermd gebied is. Dat zal een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en herstel van de biodiversiteit. Lees hier meer over het beleid op biodiversiteit van vier Nederlandse pensioenfondsen die het COP15 statement ondertekenden:
Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer 'Biodiversiteitsverlies is een urgent en complex risico voor onze samenleving en economie, en daarmee ook voor ons pensioenfonds. Een beeld dat niet alleen bij het pensioenfonds maar ook onder onze deelnemers leeft, zoals duidelijk werd uit het meest recente MVB-webinar.
En daarom hebben wij een eerste stap gezet op dit gebied door, met ondersteuning van het Wereld Natuurfonds (WWF-NL), te onderzoeken waarom biodiversiteit een relevant onderwerp is voor institutionele beleggers zoals Rail & OV. Dit onderzoek is voor ons als pensioenfonds de eerste stap in een mogelijk intensief traject waarbij de integratie van biodiversiteit in ons MVB-beleid centraal staat.' Ben je benieuwd naar de uitkomsten van de case study? Een korte samenvatting vind je hier en een gedetailleerde versie is ook beschikbaar.
PME 'Biodiversiteit is cruciaal voor het voortbestaan van gezonde en weerbare natuur. Zonder genoeg variatie aan insecten en planten wordt de natuur steeds kwetsbaarder en daarmee ook onze toekomstige welvaart en kwaliteit van leven. De afname van biodiversiteit is ook een bedreiging voor onze lange termijn beleggingen en daarom is PME samen met PMT en onze fiduciair beheerder MN lid geworden van het internationale samenwerkingsverband Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF).' Lees hier meer.
PMT 'PMT heeft investeringen in verschillende sectoren waar biodiversiteit een rol speelt, en vindt het daarom belangrijk om de risico’s van biodiversiteitsverlies in beeld te brengen en waar mogelijk te sturen op biodiversiteitsherstel. Samen met 150 andere financiële instellingen ondertekende PMT het COP15 Statement waarin we toezeggen bij te dragen aan de uitwerking van het akkoord dat is gesloten op de biodiversiteitstop. PMT brengt biodiversiteitsrisico’s in zijn portefeuille in kaart, en voert gesprekken met bedrijven over hun impact op biodiversiteit. PMT gaat het belang van het onderwerp benadrukken tijdens aandeelhoudersvergaderingen in 2023, en kijkt uit naar verdere samenwerking binnen het samenwerkingsverband NatureAction100.' Lees hier meer.