Overheden bereiken overeenkomst op COP15 biodiversiteit
Op 19 december 2022 bereikten regeringen een akkoord over het Global Biodiversity Framework (GBF) op COP15 in Montreal.
De Finance for Biodiversity Foundation waar oa. PGGM lid van is, is positief over de resultaten. De inzet van deze foundation is het afstemmen van private en publieke financiële stromen op de doelstellingen van het Global Biodiversity Framework. Hier zijn de partijen het op de Biodiversiteitstop in Montreal over eens geworden. Naast geldstromen vanuit de overheid is private financiering opgenomen als middel om herstel van natuur te financieren. Overheden moeten ervoor zorgen dat multinationals en financiële instellingen hun impact op de natuur beoordelen en erover rapporteren. Ook is afgesproken dat 30% van al het land en de oceanen tegen het eind van 2030 beschermd en behouden moet zijn. De afstemming van private en publieke financiële stromen op de doelen en taakstellingen van het Global Biodiversity Framework is vastgelegd in doelstelling 14. In deze tekst krijgen overheden een rol in het stimuleren van de financiële sector bij het beheersen van risico's en het benutten van de kansen, waar het gaat om biodiversiteit. Daarnaast wordt ook het afstemmen van publieke geldstromen op de doelstellingen genoemd, waardoor overheden verplicht zijn om prikkels zoals subsidies die schadelijk zijn voor de biodiversiteit tegen 2025 in kaart te brengen en af te schaffen of te hervormen. In doelstelling 15 staat dat overheden ervoor zorgen dat grote bedrijven en financiële instellingen hun risico's, impact en afhankelijkheid van biodiversiteit in hun activiteiten, waardeketens en portefeuilles beoordelen en bekendmaken. Er zijn geen verwijzingen opgenomen naar een uniform kader voor rapportage, maar er staat dat ‘gezorgd moet worden voor beleids-, bestuurlijke of juridische maatregelen’. Overheden moeten beleid en regelgevende kaders hebben om te zorgen dat multinationals openbaar maken in hoeverre ze zelf van biodiversiteit afhankelijk zijn of die juist beïnvloeden. Dat geldt ook voor financiële instellingen. Zij hebben de rapportages van de bedrijven waarin zij investeren en beleggen nodig voor hun rapportage. Een volgende stap is de implementatie op nationaal niveau en in alle sectoren van de economie.
DOEL 14
“Zorgen voor de volledige integratie van biodiversiteit en haar meervoudige waarden in beleid, regelgeving, plannings- en ontwikkelingsprocessen, strategieën voor armoedebestrijding, strategische milieubeoordelingen, milieueffectbeoordelingen en, indien van toepassing, nationale boekhouding, binnen en tussen alle overheidsniveaus en in alle sectoren, met name die met aanzienlijke gevolgen voor de biodiversiteit, waarbij alle relevante openbare en particuliere activiteiten, fiscale en financiële stromen geleidelijk worden afgestemd op de doelstellingen van dit kader.”
DOEL 15
“Wettelijke, bestuurlijke of beleidsmaatregelen nemen om het bedrijfsleven aan te moedigen en te faciliteren, en in het bijzonder om ervoor te zorgen dat grote en internationale bedrijven en financiële instellingen: (a) Regelmatig hun risico's, afhankelijkheden en effecten op de biodiversiteit monitoren, beoordelen en transparant bekendmaken, inclusief met vereisten voor alle grote en internationale bedrijven en financiële instellingen over hun activiteiten, toeleverings- en waardeketens en portefeuilles; (b) Informatie verschaffen die consumenten stimuleert tot een duurzaam consumptiepatroon; (c) Rapporteren over de naleving van voorschriften en maatregelen inzake toegang en verdeling van voordelen, voor zover van toepassing; om de negatieve effecten op de biodiversiteit geleidelijk te verminderen, de positieve effecten te vergroten, de aan biodiversiteit gerelateerde risico's voor bedrijven en financiële instellingen te verminderen en duurzame productiepatronen te bevorderen.”
Wist u dat?
Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 69% afgenomen.
Het internationale Living Planet Report wordt elke twee jaar gepubliceerd en is een uitgebreid onderzoek naar de trends in de wereldwijde biodiversiteit en de gezondheid van de natuur op onze planeet. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) brengt dit rapport uit met inbreng van andere organisaties en deskundigen.
De hoofdconclusie in 2022: sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 69% afgenomen. Het is een gemiddelde. Er zijn populaties die achteruitgaan en populaties die vooruit gaan.
Zie hier de korte uitgave in het Nederlands.
Lees hier meer in het uitgebreide Engelstalige rapport.
Wist u dat?
Het World Economic Forum heeft berekend dat 50% van de mondiale economie afhankelijk is van het goed functioneren van ecosystemen.
In een rapport uit begin 2020 schrijven het World Economic Forum en PWC dat $ 44 biljoen van de economische waarde die wordt gegenereerd- meer dan de helft van de globale BBP –matig of sterk afhankelijk is van de natuur. Lees hier het (Engelstalige) rapport.
Wist u dat?
Meer dan een derde van de investeringen van Nederlandse financiële instellingen (€510 miljard van de onderzochte €1.400 miljard) is in hoge of zeer hoge mate afhankelijk van een of meer ecosysteemdiensten.
Biodiversiteitsverlies is een van de grootste risico's voor onze samenleving en voor de wereldeconomie, omdat het de klimaatverandering versnelt en de gezondheid bedreigt van ecosystemen die de economie ondersteunen, schrijft De Nederlandse Bank (DNB). Als bepaalde ecosystemen zouden instorten, zou dat een ingrijpende verstoring van bedrijfsprocessen veroorzaken en tot grote verliezen leiden. Er staat dus veel op het spel voor de financiële sector. Lees hier het rapport uit 2020 van DNB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Wist u dat?
In de voorgestelde Europese Natuurherstelwet staat dat op 20% van het grondgebied in elk land natuur moet herstellen en op het overige gebied natuur niet verder mag verslechteren.
De Europese natuurherstelwet is medio 2022 voorgesteld door Eurocommissaris Frans Timmermans. Daarin staat dat EU-landen op minstens 20% van hun grondgebied natuur moeten herstellen. In andere gebieden mag de natuur niet verslechteren. In 2050 moeten dan alle ecosystemen voor minstens 90% zijn hersteld. Timmermans besprak dit voorstel in december 2022 met milieuministers. In 2023 zou de wet door het Europarlement geloodst moeten worden.